Perbezaan Antara Kemudian dan Daripada

Terdapat perbezaan yang ketara antara masa itu dan dari. Perbezaan utama antara masa itu dan dari yang kemudiannya adalah kata keterangan sedangkan daripada kata preposisi serta konjungsi.
Perkataan itu kemudiannya menandakan masa dan digunakan dalam erti kata kedua tegang lalu dan tegang masa depan. Perkataan daripada digunakan dalam perbandingan. Perbezaan antara ketika dan dari yang dijelaskan dalam artikel ini.
Perbezaan Antara Kemudian dan Daripada - Perbandingan Ringkasan_Fig 1

KANDUNGAN

1. Gambaran Keseluruhan dan Perbezaan Utama 2. Apa Yang Harus Berarti 3. Apa Yang Lebih Daripada 4. Side by Comparison Side - Kemudian dan Daripada dalam Borang Tabular 5. Ringkasan

Apa maksudnya?

Sebelum membincangkan perbezaan antara masa itu dan dari, pertama sekali, marilah kita melihat takrif yang diberikan kepada setiap istilah ini, kemudian dan daripada, kamus Oxford Bahasa Inggeris. Kata keterangan itu kemudian bermaksud "pada waktu itu; pada masa yang dipersoalkan. "
Perbezaan Antara Kemudian dan Daripada
Anda biasanya membandingkan dua objek dalam gambar yang dipanggil Simile. A simile adalah tokoh pidato di mana terdapat kekayaan persamaan antara dua objek.
Sebagai contoh, anda membandingkan dua perkara, iaitu, orang yang baik dan gunung dan berkata,

  • Orang baik adalah tinggi seperti gunung tetapi lebih lembut dari gunung.
Dalam ucapan ini, anda membandingkan seorang yang baik ke gunung. Pada masa yang sama, anda melihat bahawa dia tidak sukar seperti gunung itu. Dia lebih lembut dari gunung. Oleh itu, perkataan 'than' digunakan dalam bahagian kedua perbandingan.
Perkataan daripada digunakan dalam esei perbandingan.

  • Dia suka gula-gula lebih banyak daripada kacang.

Apa yang Lebih Daripada Minum?

Konjungsi dari, yang juga sebagai preposisi mempunyai perihalan "memperkenalkan elemen kedua dalam perbandingan" sebagai definisi dalam kamus Oxford English.
Perkataan itu kemudiannya digunakan untuk menyatakan idea bahawa satu perkara berlaku selepas satu sama lain. Sebagai contoh,

  • Tidak lama selepas saya memasuki rumah itu telefon mula berdering.
Oleh sebab penggunaannya dalam ayat ini, jelas kepada kami bahawa telefon ini mula berdering setelah penyampai memasuki rumah.
Perkataan itu pada masa-saatnya menambah maklumat kepada ungkapan. Lihat ayat berikut.

  • Dia pergi ke pejabat seperti biasa pada pukul 10 pagi. Kemudian masalah itu bermula.
Apabila kita membaca dua ayat di atas, kita memahami bahawa kalimat kedua, yang bermula dengan itu, telah menambah beberapa maklumat kepada idea yang diberikan oleh ayat pertama.
Adalah penting untuk diperhatikan bahawa perkataan itu kemudiannya sering digunakan dalam pengertian semula. Sebagai contoh,

  • Oleh itu, masalah-masalah yang saya disenaraikan adalah sebab-sebab kesihatan saya yang tidak baik.
Perkataan itu juga digunakan untuk menyampaikan rasa akibat. Lihatlah ayat yang dinyatakan di bawah.

  • Jika saya terlepas bas hari ini, saya akan menaiki kereta api untuk sampai ke pejabat saya dalam masa yang ditetapkan.
Perkataan itu, sebaliknya, digunakan untuk menunjukkan perkara seterusnya dalam siri kejadian atau tindakan.

  • Dia makan dua roti dan kemudian minum segelas susu.
Penggunaannya dalam ayat ini menunjukkan bahawa orang ini makan roti terlebih dahulu dan selepas itu minum segelas susu.

Apakah Perbezaan Antara Kemudian dan Dari?

Ringkasan - Kemudian vs Than

Kedua-dua perkataan kemudian dan daripada mempunyai perbezaan yang jelas dalam kategori tatabahasa dan penggunaannya. Perbezaan antara masa itu dan dari yang kemudiannya adalah kata keterangan sementara dari kedua-dua boleh jadi preposisi serta konjungsi. Penggunaan kata-kata yang betul ini adalah fakta penting dalam amalan tatabahasa bahasa Inggeris.