Perbezaan Antara Sidereal dan Synodic

Sidereal vs Synodic

Sidereal dan Synodic harus difahami sebagai dua istilah yang berbeza digunakan dalam astronomi dengan perbezaan yang signifikan antara mereka. Malah, kedua-duanya berkaitan dengan tempoh badan di orbit. Sidereal adalah apa-apa tetapi masa yang diperlukan untuk bintang-bintang untuk melengkapkan tempoh. Sebaliknya, Synodic adalah masa yang diperlukan untuk badan solar untuk melengkapkan tempoh. Ini adalah perbezaan utama antara Sidereal dan Synodic. Untuk menjelaskannya lebih baik, Hari Sidereal adalah masa yang diperlukan untuk bintang untuk kembali ke kedudukan yang tepat sebelum ini. Hari Synodic adalah masa yang diperlukan bagi Matahari untuk melepasi meridian pemerhati dengan jayanya. Kedua-dua istilah tersebut diperoleh dengan cara berbeza dari kata-kata akarnya. 'Sidus' adalah kata Latin untuk bintang dan dikatakan menjadi asas bagi pembentukan kata sidereal. Sebaliknya, kata synodik dikatakan berasal dari kata Yunani 'synodos', yang bermaksud 'pertemuan dua perkara'.

Apakah Sidereal?

Sidereal adalah istilah penting dalam astronomi. Kedudukan objek yang berkaitan dengan bintang dipanggil tempoh Sidereal. Hari sidereal adalah jumlah putaran Bumi sekali sehari berhubung dengan bintang-bintang. Untuk hari Sidereal untuk lulus, Bumi terpaksa berputar 360 derajat. Itulah ketika bintang itu kembali ke kedudukan yang tepat sebelum itu. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa bulan Sidereal adalah pendek. Bulan sidereal dikatakan mempunyai tempoh 27 hari, 7 jam dan 43 minit.

Apa itu Synodic?

Kedudukan objek yang berkaitan dengan Matahari dipanggil tempoh Synodic. Apabila ia datang ke hari Synodic, hari Synodic merujuk kepada putaran bumi sekali sehari berhubung dengan Matahari. Anda mungkin berfikir bahawa ia bermakna bumi terpaksa berputar hanya 360 darjah. Walau bagaimanapun, itu tidak berlaku. Memandangkan Bumi juga terus bergerak mengelilingi Matahari, Bumi terpaksa berputar sedikit lebih daripada 360 darjah untuk mempunyai Matahari di meridian pemerhati. Hari Synodic juga dikenali sebagai Hari Solar. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa bulan Synodic lebih panjang. Dalam erti kata lain, bulan Synodic dikatakan agak lebih panjang daripada bulan sidereal. Sebaliknya, bulan Synodic dikatakan berlangsung selama tempoh 29 hari, 12 jam dan 44 minit. Tempoh masa dari satu bulan ke bulan penuh dipanggil kitaran sinodik.

Apakah perbezaan antara Sidereal dan Synodic?

• Sidereal adalah apa-apa tetapi masa yang diperlukan untuk bintang untuk melengkapkan tempoh. Sebaliknya, Synodic adalah masa yang diperlukan untuk badan solar untuk melengkapkan tempoh. Ini adalah perbezaan utama antara Sidereal dan Synodic.
• Hari Sidereal adalah masa yang diperlukan untuk bintang untuk kembali ke kedudukan yang tepat sebelum ini. Hari Synodic adalah masa yang diperlukan bagi Matahari untuk melepasi meridian pemerhati dengan jayanya. Hari Synodic juga dikenali sebagai Hari Solar.
• Kedudukan objek yang berkaitan dengan Matahari dipanggil tempoh Sinodik. Sebaliknya, kedudukan objek yang berkaitan dengan bintang dipanggil tempoh Sidereal. Ini adalah satu lagi perbezaan penting antara kedua-dua istilah.
• Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa kedua-dua jenis bulan, iaitu bulan Sidereal dan bulan Synodic berbeza dari segi tempoh mereka. Bulan Synodic dikatakan agak lebih panjang daripada bulan Sidereal.
• Sebenarnya, bulan Sidereal dikatakan mempunyai tempoh 27 hari, 7 jam dan 43 minit. Sebaliknya, bulan Sinodik dikatakan berlangsung selama tempoh 29 hari, 12 jam dan 44 minit.
• Untuk melengkapkan satu hari Sidereal, Bumi perlu berputar 360 darjah. Walau bagaimanapun, untuk menyelesaikan satu hari Synodic, Bumi terpaksa berputar sedikit lebih daripada 360 darjah.
Ini adalah perbezaan antara Sidereal dan Synodic. Seperti yang anda dapat lihat, Sidereal berkaitan dengan bintang manakala Synodic berkaitan dengan Matahari.
Imej Hormat:

  1. Sidereal dan Hari Sinodik oleh Gdr (CC BY-SA 3.0)