Perbezaan Perkahwinan Diraja dan Perkahwinan Biasa

Perkahwinan Diraja vs Perkahwinan Biasa
Perkahwinan adalah sebahagian daripada masyarakat di mana dua ahli telah berkahwin dengan satu sama lain untuk sepanjang hayat mereka. Pernikahan Diraja adalah upacara yang melibatkan orang-orang yang menjadi milik Keluarga Diraja. Perkahwinan diraja biasanya berlaku di antara dua anggota keluarga Diraja atau boleh menjadi ahli tunggal yang terdiri daripada keluarga diraja seperti Putera Charles-Diana Spencer dan Putera William-Kate Middleton, di mana kedua-dua pengantin adalah orang biasa. Pernikahan diraja dianggap sebagai salah satu upacara paling penting di negeri ini. Upacara perkahwinan ini antara orang-orang dari keluarga diraja melibatkan perhatian dari dalam negara dan dari luar negara. Pernikahan diraja telah agak sedikit dan tidak ada pernikahan diraja yang disambut antara periode waktu 1382 hingga 1919. Upacara pernikahan Royal sedikit dan jauh di antara. Pernikahan diraja yang paling terkenal abad ke-20 yang menarik perhatian di seluruh dunia adalah Charles dan Diana pada bulan Julai 1981, yang disaksikan sekitar 750 juta orang di seluruh dunia. Pernikahan diraja abad ke-21 yang telah menarik perhatiannya secara global adalah Putera William dan Kate Middleton pada 29 April 2011 di Westminster Abbey di London.
Orang biasa adalah orang yang bukan milik keluarga diraja. Upacara perkawinan yang berlangsung antara orang-orang dari orang biasa adalah Perkawinan Commoners. Tradisi yang diikuti dalam perkahwinan ini berbeza bergantung pada budaya, agama, negara dan kelas sosial yang mengambil bahagian dalam upacara perkahwinan. Biasanya, perkahwinan ini diadakan di Gereja, tempat terbuka atau di hotel, bergantung pada jenis kelas yang mereka milik. Terdapat beberapa hal yang biasa berlaku dalam setiap perkahwinan, seperti gaun putih yang merupakan lambang kesucian dan keperawanan, bunga yang melambangkan kesegaran, kesuburan dan masa depan yang makmur, dan yang terakhir tetapi tidak Cincin paling sedikit. Agama memainkan peranan penting dalam setiap perkahwinan, kerana orang mengikuti tradisi yang disebut dalam agama mereka untuk mendapat berkah dari Tuhan mereka. Dalam beberapa majlis, solat, muzik, membaca atau puisi terlibat untuk membuat perkahwinan lebih menarik.
Pernikahan Diraja dan Pernikahan Tradisional berbeda dari satu sama lain dalam beberapa cara. Pernikahan Diraja mempunyai kedudukan khusus dalam sejarah bangsa. Perkahwinan Diraja telah mendapat jenis pakaian khas yang dibuat untuk pengantin perempuan. Sebaliknya, majlis perkahwinan yang biasa digunakan kebanyakannya menggunakan pakaian perkahwinan tradisional putih di mana pengantin perempuan berselubung. Walau bagaimanapun, jenis pakaian yang dibuat untuk Pengantin Diraja boleh menjadi corak yang sama tetapi berbeza dengan cara yang telah direka. Pernikahan diraja telah dikenal untuk membuat warna-warni serta pakaian putih untuk hari perkahwinan mereka. Perkahwinan orang biasa disambut sebagai acara dalam keluarga dan seluruh negara, dengan cara apa pun, tidak dikaitkan dengan perkahwinan itu. Sebaliknya, Perkahwinan Diraja dianggap sebagai peristiwa di mana seluruh negara terlibat. Kebiasaannya upacara perkahwinan diraja berlangsung pada hari yang diisytiharkan sebagai cuti umum dan setiap pekerja dan kilang diberikan sehari. Walau bagaimanapun, tidak ada cuti umum pada beberapa perkahwinan biasa. Perkahwinan Diraja dirayakan oleh seluruh negara dan upacara perkahwinan ini bertujuan untuk menunjukkan kasih sayang yang dimiliki negara untuk Keluarga Diraja. Mengenai peristiwa sedemikian, negara bercakap lebih banyak mengenai patriotisme yang dikaitkan dengan keluarga yang terlibat dalam perkahwinan itu. Walau bagaimanapun, perkahwinan biasa, tidak seperti perkahwinan diraja tidak melibatkan apa-apa jenis perasaan seperti keluarga yang terlibat dalam majlis perkahwinan. Perniagaan yang terletak berhampiran tempat perkahwinan diraja berminat untuk membuat sebahagian besar kesempatan itu dan cuba menjadikan perniagaan mereka terpilih untuk menyediakan perkhidmatannya kepada keluarga diraja. Sekiranya perkahwinan biasa, perniagaan ini tidak terlibat kebanyakan masa kerana perkahwinan ini dilakukan dengan cara yang mudah.