Perbezaan Antara Pam dan Motor

Pam vs Motor
Pam dan motor adalah dua alat yang digunakan secara meluas dalam banyak industri. Motor adalah peranti yang mampu berputar apabila voltan digunakan. Pam adalah peranti yang digunakan untuk menggerakkan cecair. Kedua-dua peranti ini sangat penting dalam bidang seperti kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan awam, pembinaan, robotik, kejuruteraan automobil dan pelbagai bidang lain. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan motor dan pam, prinsip operasi di belakang motor dan pam, jenis dan variasi motor dan pam, dan akhirnya perbezaan motor dan pam.
Motor
Motor elektrik, yang lebih dikenali sebagai motor, adalah peranti yang mampu menukar tenaga elektrik menjadi tenaga mekanik. Motor elektrik dibahagikan kepada dua kategori berdasarkan bentuk elektrik di mana ia berjalan. Kedua-dua jenis ini adalah motor DC dan motor AC. Motor DC berjalan pada arus terus dan motor AC berjalan pada arus bolak. Kebanyakan motosikal elektrik adalah berdasarkan kepada medan magnet yang berlainan. Gandar yang mengandungi semua bahagian yang bergerak motor dikenali sebagai angker. Selebihnya motor dikenali sebagai badan. Motor ini mempunyai medan magnet yang berbeza-beza yang dihasilkan oleh gegelung induksi. Dalam motor DC yang tipikal, gegelung diletakkan di bahagian roda motor. Di kebanyakan motor AC, gegelung diletakkan di atas badan motor dan angker terdiri daripada magnet tetap. Terdapat juga jenis ketiga motors yang dikenali sebagai motor universal. Motor universal mampu berjalan pada voltan AC dan voltan DC sama.
Pam
Pam adalah peranti yang digunakan untuk memindahkan cecair. Pam menggunakan tenaga mekanikal untuk memindahkan cecair ini. Contoh yang paling umum untuk pam adalah pemampat udara. Ia mengambil udara dari luar dan memindahkannya ke dalam mengatasi tekanan gas di dalamnya. Pam adalah peranti yang melakukan kerja pada bendalir untuk mendapatkannya ke keadaan tenaga atau entropi yang lebih tinggi. Kebanyakan pam mekanikal adalah berdasarkan gerakan berputar. Terdapat pam yang beroperasi pada gerakan linear juga. Kebanyakan pam didorong oleh sama ada motor elektrik atau enjin bahan api. Pam tidak menukarkan tenaga kepada bentuk yang berlainan; ia agak mengarahkan tenaga dengan cara yang diingini. Sesetengah tenaga selalu hilang sebagai bunyi, getaran, dan panas; Oleh itu, pam tidak 100% berkesan. Tiga jenis pam utama dikenali sebagai pam mengangkat langsung, pam anjakan dan pam graviti.
Apakah perbezaan antara Motor dan Pam?
• Pam tidak menukarkan satu bentuk tenaga kepada bentuk tenaga yang berlainan, tetapi Motor menukar tenaga elektrik kepada tenaga mekanikal.
• Pam memerlukan mekanisme pemanduan seperti motor atau enjin untuk beroperasi. Motor hanya memerlukan sumber tenaga.