Perbezaan Antara Fotografi dan Fotografi Digital

Fotografi vs Fotografi Digital
Perkataan "fotografi" berasal dari kata-kata Yunani pho yang bermaksud cahaya, dan gráphein yang bermaksud menulis, oleh itu, fotografi bermaksud menulis atau lukisan dengan cahaya. Pada zaman moden, fotografi adalah seni mengambil gambar menggunakan kamera. Terdapat banyak variasi kamera. Kamera boleh dikelaskan berdasarkan sensor yang digunakan, lensa yang digunakan, profesional, separuh profesional atau tahap kemasukan, rangka kamera dan banyak lagi kategori. Kebanyakan klasifikasi ini berdasarkan teknologi yang digunakan dalam kamera ini dan prestasi mereka. Adalah penting untuk mengetahui klasifikasi ini dan perbezaan yang dibuat untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang fotografi. Artikel ini akan cuba untuk memberi pemahaman tentang apa yang fotografi, apa fotografi digital, apa kelebihan dan kebaikan perkara-perkara ini, apa persamaan antara kedua-dua ini dan akhirnya perbezaan antara fotografi dan fotografi digital.
Fotografi
Unsur utama atau alat yang digunakan dalam fotografi adalah kamera. Kamera terdiri daripada lensa, sensor dan badan. Ini hanya keperluan asas. Terdapat banyak ciri lain selain ini. Sebelum penciptaan kamera digital, kamera menggunakan filem sensitif cahaya sebagai sensor. Lapisan kimia di permukaan filem mendapat reaksi apabila sinaran cahaya kejadian menyerangnya. Imej direkodkan sebagai jumlah tindak balas komponen kimia. Kamera berasaskan filem mempunyai beberapa kelemahan. Filem-filem itu tidak boleh diguna semula. Jumlah gulungan filem yang dikeluarkan dalam satu acara terpaksa besar untuk mendapatkan gambar yang mencukupi. Produk akhir tidak dapat dilihat sehingga filem itu dibangunkan. Gelendong tunggal mempunyai nilai kepekaan ISO tunggal. Oleh itu, ia tidak mudah disesuaikan untuk keadaan pencahayaan yang berlainan. Di sisi yang lebih cerah, kamera berasaskan filem lebih murah, dan jurugambar terpaksa menyesuaikan tetapan yang tepat, menjadikannya jurugambar yang lebih berpengalaman.
Fotografi Digital
Fotografi digital berdasarkan teknologi yang sama dengan kamera berasaskan filem. Tetapi bukannya filem, kamera digital menggunakan sensor optik untuk menangkap imej. Sensor ini diperbuat daripada sensor CCD (alat ditambah dibebankan) atau sensor CMOS (pelengkap logam oksida semikonduktor). Terdapat beberapa peningkatan berat dan kelebihan kamera digital daripada kamera berasaskan filem. Sensor boleh menghasilkan jumlah gambar yang tidak terhad tanpa penggantian. Ini mengurangkan kos penggunaan. Juga, teknologi seperti autofokus datang untuk bertindak dengan kamera digital. Jumlah gambar yang boleh diambil bergantung pada penyimpanan kad memori. Di sisi bawah, kamera digital lebih mahal daripada kamera berasaskan filem dan kos penyelenggaraan adalah lebih tinggi daripada kamera filem.