Perbezaan Antara Gas Noble dan Gas Inert

Noble Gas vs Gas Inert
Gas mulia adalah gas lengai, tetapi semua gas lengai bukan gas mulia.
Gas mulia
Gas mulia adalah kumpulan unsur yang dimiliki oleh kumpulan 18 dari jadual berkala. Mereka tidak aktif atau mempunyai reaktiviti kimia yang sangat rendah. Semua elemen kimia dalam kumpulan ini adalah gas monoatomik, tidak berwarna, dan tidak berbau. Terdapat enam gas mulia. Mereka adalah helium (He), neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe), dan Radon (Rn). Gas mulia adalah berbeza daripada unsur-unsur lain kerana kereaktifan minimum mereka.
Sebab untuk ini boleh dijelaskan oleh struktur atom mereka. Semua gas mulia mempunyai shell luar sepenuhnya. Dengan kata lain, mereka telah bersaing dengan oktet yang menyekat mereka daripada menyertai reaksi kimia. Kadang-kadang gas mulia juga dikenali sebagai kumpulan 0 gas, mengingat valensi mereka adalah sifar. Walaupun ini dipercayai sama, saintis kemudian mendapati beberapa sebatian yang dihasilkan oleh gas-gas mulia ini. Oleh itu reaktiviti mengikuti perintah Ne
Gas mulia mempunyai interaksi antara interaksi atom yang sangat lemah. Interaksi lemah Van der Waals adalah kekuatan antara atom yang dapat dilihat di antara atom gas mulia. Kuasa-kuasa ini bertambah apabila saiz atom bertambah. Kerana kekuatan lemah, titik lebur dan titik didih mereka sangat rendah. Titik mendidih dan titik lebur sesuatu elemen mempunyai nilai yang sama.
Di antara semua gas mulia, helium sedikit berbeza. Ia mempunyai titik didih terendah dan titik lebur dari semua. Ia adalah unsur terkecil. Ia menunjukkan kekurangan. Jadi ia tidak dapat dipertahankan dengan penyejukan di bawah keadaan standard. Dari helium ke radon ke bawah kumpulan, radius atom meningkat disebabkan peningkatan bilangan elektron dan tenaga pengionan berkurang kerana mengusir elektron paling luar menjadi lebih mudah apabila jarak dari nukleus meningkat.
Gas mulia diperolehi dari udara melalui kaedah pencairan gas dan kemudian penyulingan pecahan. Antara unsur-unsur ini, radon adalah radioaktif. Isotopnya tidak stabil. 222 Isotop mempunyai separuh hayat 3.8 hari. Apabila ia pecah ia membentuk helium dan polonium.
Gas mulia digunakan sebagai penyejuk kriogenik, untuk magnet superkonduktor, dan lain-lain. Helium digunakan sebagai komponen gas pernafasan, sebagai gas mengangkat dalam belon dan medium pembawa dalam kromatografi gas. Biasanya gas mulia digunakan untuk menyediakan keadaan atmosfera yang tidak aktif untuk eksperimen.
Inert Gas
Gas inert adalah gas yang tidak mengalami tindak balas kimia. Ini dipertimbangkan dalam satu set syarat yang diberikan, dan apabila keadaan berubah, mereka mungkin bertindak balas lagi. Biasanya gas mulia adalah gas lengai. Nitrogen juga dianggap sebagai gas lengai di bawah beberapa syarat. Ini digunakan untuk mencegah tindak balas kimia yang tidak diingini berlaku.
Apakah perbezaan antara Gas Noble dan Gas Inert?
  • Gas mulia adalah gas lengai, tetapi semua gas lengai bukan gas mulia. Gas inert tidak reaktif di bawah beberapa keadaan manakala gas mulia boleh menjadi reaktif dan membuat sebatian. Gas mulia adalah unsur, tetapi gas lengai tidak boleh. Gas inert mungkin sebatian.