Perbezaan Antara Magnesium Oksida dan Magnesium Citrate

Magnesium Oxide vs Magnetium Citrate
Magnesium adalah unsur ke-12 dalam jadual berkala. Ia berada dalam kumpulan logam alkali tanah dan berada dalam tempoh ke-3. Magnesium digambarkan sebagai Mg. Magnesium adalah salah satu molekul paling banyak di bumi. Ia adalah elemen penting dalam tahap makro untuk tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Magnesium mempunyai konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p6 3s2. Oleh kerana terdapat dua elektron di luar orbital luar, magnesium suka menyumbangkan elektron itu ke atom elektronegatif yang lain dan membentuk ion caj +2. Oleh itu, ia boleh membentuk sebatian seperti magnesium oksida dan magnesium sitrat dengan menggabungkan dengan anion dalam nisbah stoikiometrik 1: 1.
Magnesium Oxide
Walaupun logam magnesium tulen mempunyai warna putih berkilauan bersinar, kita tidak dapat melihat warna ini dalam magnesium yang berlaku secara semula jadi. Magnesium terlalu reaktif; Oleh itu, ia bertindak balas dengan oksigen atmosfera dan membentuk lapisan warna putih yang tidak bersinar, yang dapat dilihat pada permukaan magnesium. Lapisan ini adalah lapisan magnesium oksida, dan ia berfungsi sebagai lapisan pelindung pada permukaan magnesium. Magnesium oksida mempunyai formula MgO, dan berat molekulnya ialah 40 g mol-1. Ini adalah sebatian ionik di mana Mg mempunyai +2 caj, dan ion oksida mempunyai -2 caj. Magnesium oxide adalah pepejal hygroscopic. Apabila ia bertindak balas dengan air, ia membentuk magnesium hidroksida. Dengan pemanasan magnesium hidroksida, magnesium oksida boleh diperoleh lagi. Untuk mendapatkan magnesium oksida dengan mudah di makmal, kita boleh membakar sekeping logam magnesium (abu warna keputihan yang dihasilkan akan menjadi MgO). MgO sebahagian besarnya digunakan sebagai bahan refraktori kerana kestabilan kimia dan fizikalnya di bawah suhu tinggi. Oleh kerana magnesium adalah elemen penting yang diperlukan dalam badan, ia diberikan apabila bekalan magnesium diet tidak mencukupi. Selanjutnya, ia mempunyai sifat asas, jadi boleh digunakan sebagai antacid untuk melegakan keasidan perut, atau diberikan dalam pengambilan asid. Ia juga boleh digunakan sebagai julap.
Magnesium Citrate
Magnesium sitrat adalah garam Mg asid sitrik. Ia digunakan secara meluas untuk tujuan perubatan di bawah nama jenama sitrat Magnesia, Citroma, Citroma Cherry, Citroma Lemon. Oleh kerana magnesium adalah penting untuk tubuh manusia, terutamanya untuk fungsi otot dan saraf, ia boleh diberikan dalam bentuk kompaun sebagai magnesium sitrat. Ini diberikan sebagai julap untuk mendorong pergerakan usus dan merawat sembelit. Magnesium sitrat menarik air, oleh itu boleh meningkatkan jumlah air dalam usus, dan menyebabkan pembuangan air besar. Kompaun ini tidak berbahaya, tetapi jika anda mempunyai alahan, sakit perut, mual, dan muntah, lebih baik berunding dengan doktor sebelum anda mengambil ubat ini. Untuk hasil yang terbaik, ubat ini perlu diambil dalam perut kosong diikuti oleh segelas air penuh. Overdosis sitrat magnesium boleh menyebabkan muntah, mual, tekanan darah rendah, koma dan kematian.