Perbezaan Antara Lichen dan Mycorrhizae

Perbezaan utama antara lichen dan mycorrhizae ialah lichen adalah persatuan mutualistik yang wujud antara alga / cyanobacterium dan kulat, sementara mycorrhiza adalah sejenis persatuan mutualistik yang berlaku di antara akar tumbuhan yang lebih tinggi dan kulat.
Mutualisme adalah salah satu daripada tiga jenis simbiosis yang berlaku di antara dua spesies organisma yang berlainan. Tidak seperti dua jenis lain, mutualisme memberi manfaat kepada kedua-dua rakan kongsi yang berada dalam persatuan itu. Lichen dan mycorrhizae adalah dua contoh persatuan mutualistik. Kedua-duanya adalah hubungan ekologi penting. Dua parti lichen adalah alga atau cyanobacterium dan kulat. Sebaliknya, dua pihak mikoriza adalah akar tumbuhan yang lebih tinggi dan kulat.

KANDUNGAN

1. Ikhtisar dan Perbezaan Utama 2. Apakah Lichen 3. Apakah Mycorrhizae 4. Persamaan Antara Lichen dan Mycorrhizae 5. Perbandingan Side by Side - Lichen vs Mycorrhizae dalam Borang Tabular 6. Ringkasan

Apa itu Lichen?

Lichen adalah hubungan mutualistik yang wujud antara alga / cyanobacterium dan kulat. Dalam persatuan ini, satu pihak bertanggungjawab untuk pengeluaran makanan oleh fotosintesis manakala pihak yang lain bertanggungjawab untuk penyerapan air dan menyediakan perlindungan. Photobiont adalah pasangan fotosintesis lichen. Ia bertanggungjawab untuk penghasilan karbohidrat atau makanan oleh fotosintesis. Ia boleh menjadi alga hijau atau cyanobacterium. Kedua-duanya dapat menjalankan fotosintesis kerana mereka mempunyai klorofil.
Walau bagaimanapun, apabila membandingkan alga dan cyanobacteria hijau, alga menyumbang lebih banyak ke arah membentuk lichens dengan kulat daripada cyanobacteria. Mycobiont adalah pasangan kulat dari lichen. Ia bertanggungjawab untuk penyerapan air dan memberikan naungan kepada photobiont. Biasanya, kulat ascomycetes dan basidiomycetes membentuk persatuan simbiotik semacam ini dengan alga atau dengan sianobakteria. Pada umumnya, dalam lichen, hanya satu spesies kulat dapat dilihat - ia boleh menjadi ascomycete atau basidiomycete. Lichens boleh dilihat pada kulit pohon, batu terdedah, dan juga sebagai sebahagian daripada kerak tanah biologi. Tidak hanya itu, lichen dapat bertahan di bawah persekitaran yang melampau seperti utara beku, padang pasir panas, pantai berbatu, dan sebagainya.
Lichens menyediakan beberapa fungsi penting. Mereka sangat sensitif terhadap persekitaran mereka. Oleh itu, mereka dapat menunjukkan fenomena seperti pencemaran, penipisan ozon, pencemaran logam, dan lain-lain, bertindak sebagai penunjuk alam sekitar. Tambahan pula, lichen menghasilkan antibiotik semula jadi yang boleh digunakan untuk membuat ubat-ubatan. Tambahan pula, lichen berguna untuk membuat minyak wangi, pewarna, dan ubat-ubatan herba.

Apa itu Mycorrhizae?

Mycorrhiza adalah satu lagi contoh hubungan mutualistik. Ia berlaku antara akar tumbuhan yang lebih tinggi dan kulat. Jamur menduduki akar tumbuhan yang lebih tinggi tanpa merosakkan akar. Tumbuhan yang lebih tinggi menyediakan makanan kepada kulat manakala kulat menyerap air dan nutrien dari tanah ke tanaman. Oleh itu, interaksi mutualistik ini memberi manfaat kepada kedua-dua rakan kongsi. Mycorrhizae amat penting ekologi. Ini kerana apabila akar tumbuhan tidak mempunyai akses kepada nutrien, hiphae kulat boleh tumbuh beberapa meter dan pengangkutan air dan nutrien, terutamanya nitrogen, fosforus, kalium ke akarnya. Oleh itu, gejala kekurangan nutrien kurang berkemungkinan berlaku dalam tumbuh-tumbuhan yang terdapat dalam persatuan simbiotik ini. Kira-kira 85% daripada tumbuhan vaskular mempunyai persatuan endomikrosis. Juga, kulat melindungi tumbuhan dari patogen akar. Oleh itu, mycorrhizae adalah persatuan yang sangat penting dalam ekosistem.
Ectomycorrhizae dan endomycorrhizae adalah dua jenis utama mycorrhizae. Ectomycorrhizae tidak membentuk arbuskul dan vesikel. Selain itu, hiphae mereka tidak menembusi sel-sel kortikal akar tumbuhan. Walau bagaimanapun, ectomycorrhizae sangat penting kerana mereka membantu tumbuhan untuk meneroka nutrien di dalam tanah dan melindungi akar tumbuhan daripada patogen akar. Sementara itu, dalam endomycorrhizae, hyphae kulat menembusi sel-sel kortikal akar tumbuhan dan membentuk vesikel dan arbuscules. Endomycorrhizae lebih biasa daripada ectomycorrhizae. Kulat dari Ascomycota dan Basidiomycota terlibat dalam membentuk persatuan ectomycorrhizal manakala kulat dari Glomeromycota terlibat dalam membentuk endomycorrhizae.

Apakah Kesamaan Antara Lichen dan Mycorrhizae?

  • Lichen dan mycorrhizae adalah dua jenis hubungan simbiotik mutualistik yang wujud di antara dua spesies yang berbeza. Selain itu, kedua-dua perkongsian selalu melibatkan kulat. Kedua-dua pihak mendapat manfaat dalam kedua-dua hubungan. Selain itu, kedua-dua lichen dan mycorrhizae adalah ekologi penting untuk rezeki ekosistem.

Apakah Perbezaan Antara Lichen dan Mycorrhizae?

Lichen dan mycorrhizae adalah dua hubungan mutualistik yang biasa. Lichen berlaku di antara kulat dan sama ada cyanobacterium atau alga hijau manakala mycorrhiza berlaku di antara kulat dan akar tumbuhan. Jadi, ini adalah perbezaan utama antara lichen dan mycorrhizae. Tambahan pula, kebanyakannya ascomycetes dan basidiomycetes mengambil bahagian dalam membentuk lichens, sementara basidiomycetes, glomeromycetes dan beberapa ascomycetes mengambil bahagian dalam membentuk mycorrhizae. Oleh itu, ini juga adalah perbezaan antara lichen dan mycorrhizae.
Perbezaan Antara Lichen dan Mycorrhizae dalam Borang Tabular

Ringkasan - Lichen vs Mycorrhizae

Lichen adalah persatuan antara alga / atau cyanobacterium dan kulat. Sebaliknya, mycorrhiza adalah persatuan antara kulat dan akar tumbuhan yang lebih tinggi. Jadi, ini adalah perbezaan utama antara lichen dan mycorrhizae. Kedua-dua persatuan itu adalah contoh umum mutualisme. Dan mereka mempunyai kepentingan ekologi juga.

Rujukan:

1. "Apa itu Lichen?" Persatuan British Lichen, Boleh didapati di sini. 2. "Mycorrhiza." Taman Botani Kebangsaan Australia, terdapat di sini.

Image Courtesy:

1. "Parmelia Lichen pada maple daun renda Jepun kami" oleh J Brew (CC BY-SA 2.0) melalui Flickr 2. "Pine (slash pain) mycorrhizae 6 Sep 1964" oleh Scot Nelson (Public Domain) melalui Flickr