Perbezaan Antara HTML dan XHTML

Perbezaan Utama - HTML vs XHTML

Terdapat pelbagai teknologi yang digunakan untuk pembangunan web. Setiap organisasi mengekalkan beberapa laman web untuk memberikan maklumat kepada pelanggan dan memahami trend pasaran. Jenis bahasa yang umum untuk pembangunan web adalah bahasa markup. Ia adalah bahasa yang direka khusus untuk membuat laman web. Bahasa markup digabungkan dengan Cascading Style Sheet (CSS) dan JavaScript untuk menjadikan laman web lebih rapi dan dinamik. Tugas utama bahasa markup ialah membina struktur yang diperlukan untuk laman web. HTML dan XHTML adalah dua bahasa markup. Hypertext Markup Language (HTML) adalah bahasa markup standard untuk membuat laman web dan aplikasi web. Bahasa Pengekspeksi Hypertext Markup (XHTML) adalah sebahagian daripada bahasa markup XML keluarga yang mencerminkan versi HTML. Standard Umum Bahasa Markup (SGML) adalah standard untuk menentukan bahasa markup. HTML adalah satu aplikasi utama SGML. Perbezaan utama antara HTML dan XHML ialah, HTML didasarkan pada SGML sementara XHTML didasarkan pada XML.

KANDUNGAN

1. Gambaran Keseluruhan dan Perbezaan Utama 2. Apakah HTML 3. Apa itu XHTML 4. Kesamaan Antara HTML dan XHTML 5. Side by Side Perbandingan - HTML vs XHTML dalam Borang Tabular 6. Ringkasan

Apakah itu HTML?

HTML bermaksud Bahasa Markup Teks Hyper. Ia adalah bahasa yang berasaskan web. Objektif utama HTML adalah untuk mencipta struktur laman web. Ia berdasarkan SGML. Terdapat versi HTML yang berbeza seperti HTML 1, 2, dan lain-lain. Versi terkini adalah HTML5. Ia digunakan untuk membangunkan antara muka pengguna untuk pembangunan hadapan. Ia mempunyai banyak ciri tambahan. SVG digunakan untuk aplikasi grafik. Geolokasi digunakan untuk berkongsi lokasi. Ia juga mengandungi sokongan audio dan video asli.
Bahasa HTML terdiri daripada tag. Terdapat tag berasingan untuk setiap tugas. Setiap tag diletakkan di antara pendakap kerinting, dan kebanyakan tag mempunyai tag akhir yang sama. Fail HTML bermula dengan pengisytiharan jenis Dokumen. Ia menentukan versi HTML. Jika tag permulaan adalah , maka tag tutup ialah . Terdapat dua bahagian dalam dokumen HTML. The seksyen menyediakan butiran dokumen seperti tajuk dan lain-lain. Semua tag yang membina struktur halaman web berada di dalamnya seksyen. Perenggan, tajuk, jadual, senarai dan sebagainya adalah dalam bahagian itu.
Perbezaan Antara HTML dan XHTML
Kebanyakan halaman web statik adalah berdasarkan HTML. Apabila HTML diintegrasikan dengan CSS, laman web menjadi lebih rapi dengan warna latar belakang, imej dan lain-lain. Ia juga penting untuk menjadikan laman web dinamik. Halaman baru harus dibuka apabila butang diklik. Selepas memasukkan butir-butir dalam bentuk, pengesahan borang perlu dilakukan. Ini adalah beberapa contoh tingkah laku dinamik dalam laman web. JavaScript boleh digunakan untuk membuat laman web interaktif. Umumnya, HTML, CSS dan JavaScript berfungsi bersama dalam pembangunan web.

Apakah itu XHTML?

Terdapat banyak versi HTML. HTML 4 memerlukan lebih banyak kuasa pengkomputeran untuk mengambil laman HTML rata-rata dan menjadikannya dalam cara yang koheren dan konsisten. Oleh itu, XHTML diperkenalkan. XHTML bermaksud Bahasa Markup Teks Hyper Extensible. XHTML tidak boleh diperpanjang. Ia berdasarkan XML. XML adalah sama dengan HTML, tetapi ia direka untuk menggambarkan data. Tidak seperti tag HTML, tag XML tidak dipratentukan. Oleh itu, pengaturcara boleh menulis tag mengikut aplikasi.
Objektif utama membangunkan XHTML adalah untuk membangunkan untuk membantu pengaturcara untuk memindahkan dari HTML ke XML. XHTML adalah bahasa markup deskriptif yang berfungsi sama dengan HTML semasa mengendalikan organisasi data dengan baik. Jenis dokumen pertama dalam keluarga XHTML ialah XHTML 1.0. XHTML lebih serupa dengan HTML 4.01. Ia pelekat daripada HTML. Ia menyediakan standard dan spesifikasi yang lebih tepat untuk laman web untuk memahami data dan menghantarnya.
Perbezaan Utama Antara HTML dan XHTML
Semua dokumen XHTML harus bermula dengan pengisytiharan dokumen di bahagian atas. Semua atribut dan nama tag mestilah dalam huruf mudah. Ia adalah perlu untuk sarang semua tag dengan betul. Nilai atribut dimasukkan di dalam petikan. Ini adalah beberapa fakta yang perlu dipertimbangkan semasa menulis fail XHTML.
Secara keseluruhannya, XHTML berguna untuk menjadikan laman web lebih cenderung bersesuaian dengan penyemak imbas web sekarang dan masa hadapan dan untuk memberikan dengan tepat. XHTML memudahkan untuk mengekalkan dan memformat untuk tempoh masa yang panjang. Walaupun XHTML menyediakan piawaian yang lebih tepat untuk memahami data; Satu kelemahan adalah bahawa ia lebih sukar untuk debug.

Apakah Keseragaman Antara HTML dan XHTML?


  • Kedua-duanya adalah bahasa markup yang direka untuk pembangunan web.

Apakah Perbezaan Antara HTML dan XHTML?

Ringkasan - HTML vs XHTML

HTML dan XHTML adalah dua bahasa markup. Hypertext Markup Language (HTML) adalah bahasa markup standard untuk membuat laman web dan aplikasi web. Language Extendible Hypertext Markup (XHTML) adalah sebahagian daripada bahasa markup XML keluarga yang mencerminkan versi HTML. Perbezaan utama antara HTML dan XHML ialah, HTML didasarkan pada SGML sementara XHTML didasarkan pada XML.

Rujukan:

1.Bekkevold, Rasin. "Perbezaan antara HTML, XHTML & HTML5 untuk Pemula." LinkedIn SlideShare, 13 Julai 2016. Boleh didapati di sini 2. "Tutorial XHTML." Tutorial XHTML - Memahami Perbezaan Antara HTML dan XHTML. Boleh didapati di sini 3. "Pengenalan XHTML.", Titik Tutorial, 8 Jan. 2018. Boleh didapati di sini 4. "Gambaran Keseluruhan HTML.", Tutorial Point, 8 Jan. 2018. Available here

Image Courtesy:

1.'154434'by OpenClipart-Vectors (Domain Awam) melalui pixabay 2.'XHTML text representation'By Ross MacPhee - Kerja sendiri, (CC BY-SA 4.0) melalui Wikimedia Commons