Perbezaan Antara HSDPA dan HSUPA

HSDPA vs HSUPA
HSDPA (Access Packet Downlink Berkelajuan Tinggi) dan HSUPA (Akses Pakej Uplink Berkelajuan Tinggi) adalah spesifikasi 3GPP yang diterbitkan untuk memberikan cadangan untuk downlink dan uplink perkhidmatan jalur lebar mudah alih. Rangkaian yang menyokong HSDPA dan HSUPA dipanggil sebagai rangkaian HSPA atau HSPA +. Kedua-dua spesifikasi memperkenalkan penambahbaikan kepada UTRAN (Rangkaian Akses Radio Terang UMTS) dengan memperkenalkan saluran baru dan kaedah modulasi, supaya komunikasi data yang lebih cekap dan berkelajuan tinggi dapat dicapai di antara muka udara.
HSDPA
HSDPA diperkenalkan pada tahun 2002 dalam pembebasan 3GPP 5. Ciri utama HSDPA ialah konsep AM (Amplitude Modulation), di mana format modulasi (QPSK atau 16-QAM) dan kadar kod yang berkesan diubah oleh rangkaian mengikut beban sistem dan keadaan saluran. HSDPA dibangunkan untuk menyokong sehingga 14.4 Mbps dalam satu sel tunggal pengguna. Pengenalan saluran pengangkutan baru yang dikenali sebagai HS-DSCH (Channel Berkongsi Tinggi Berkelajuan Tinggi-Downlink), saluran kawalan uplink dan saluran kawalan downlink merupakan tambahan utama kepada UTRAN seperti piawaian HSDPA. HSDPA memilih kaedah pengekodan dan kaedah modulasi berdasarkan syarat saluran yang dilaporkan oleh peralatan pengguna dan Node-B, yang juga dikenali sebagai skema AMC (Modul Penyesuaian dan Pengkodan). Selain daripada QPSK (Quadrature Phase Shift Keying) yang digunakan oleh rangkaian WCDMA, HSDPA menyokong 16QAM (Modulasi Amplitud Quadrature) untuk penghantaran data di bawah keadaan saluran yang baik.
HSUPA
HSUPA diperkenalkan dengan pelepasan 3GPP 6 pada tahun 2004, di mana Channel Dedicated Enhanced (E-DCH) digunakan untuk meningkatkan uplink antara muka radio. Kadar data uplink maksimum yang boleh disokong oleh sel tunggal mengikut spesifikasi HSUPA adalah 5.76Mbps. HSUPA bergantung kepada skim modulasi QPSK, yang telah ditetapkan untuk WCDMA. Ia juga menggunakan HARQ dengan redundansi tambahan untuk membuat penghantaran semula lebih berkesan. HSUPA menggunakan penjadual uplink untuk mengawal kuasa menghantar kepada pengguna E-DCH individu untuk mengurangkan beban kuasa pada Node-B. HSUPA juga membenarkan mod penghantaran yang dimulakan sendiri yang dipanggil sebagai penghantaran tidak dijadualkan dari UE untuk menyokong perkhidmatan seperti VoIP yang memerlukan Pengurangan Masa Selang Transmisi (TTI) dan jalur lebar yang berterusan. E-DCH menyokong kedua-dua 2ms dan 10ms TTI. Pengenalan E-DCH dalam piawaian HSUPA memperkenalkan lima saluran lapisan fizikal yang baru.
Apakah perbezaan antara HSDPA dan HSUPA?
HSDPA dan HSUPA memperkenalkan fungsi baru kepada rangkaian akses radio 3G, yang juga dikenali sebagai UTRAN. Sesetengah vendor menyokong peningkatan rangkaian WCDMA ke dalam rangkaian HSDPA atau HSUPA dengan menaik taraf perisian kepada Node-B dan RNC, manakala beberapa pelaksanaan vendor memerlukan perubahan perkakasan juga. Kedua-dua HSDPA dan HSUPA menggunakan protokol Hujah Automatik Semula Hibrid (HARQ) dengan redundansi tambahan untuk mengendalikan penghantaran semula, dan untuk mengendalikan pemindahan data bebas ralat melalui antara muka udara.
HSDPA meningkatkan Downlink saluran radio, manakala HSUPA meningkatkan saluran uplink radio. HSUPA tidak menggunakan modulasi 16QAM dan protokol ARQ untuk uplink yang digunakan oleh HSDPA untuk downlink. TTI untuk HSDPA adalah 2ms dengan kata lain penghantaran semula serta perubahan kaedah modulasi dan kadar pengekodan akan berlaku setiap 2ms untuk HSDPA, sedangkan dengan HSUPA TTI adalah 10ms, juga dengan pilihan menetapkannya sebagai 2ms. Tidak seperti HSDPA, HSUPA tidak melaksanakan AMC. Matlamat penjadualan paket adalah sama sekali berbeza antara HSDPA dan HSUPA. Tujuan penjadual HSDPA adalah untuk memperuntukkan sumber-sumber HS-DSCH seperti slot masa dan kod antara beberapa pengguna, sementara dengan tujuan penjadual HSUPA adalah untuk mengawal overloading kuasa penghantaran di Node-B.
Kedua HSDPA dan HSUPA adalah siaran 3GPP yang bertujuan untuk meningkatkan downlink dan uplink antara muka radio dalam rangkaian mudah alih. Walaupun HSDPA dan HSUPA bertujuan untuk meningkatkan sisi bertentangan dari pautan radio, pengalaman pengguna kelajuan adalah bergantung kepada kedua-dua pautan kerana permintaan dan kelakuan tindak balas komunikasi data.