Perbezaan Antara Pengekodan dan Pengekodan

Pengekodan vs Decoding
Pengekodan adalah proses mengubah data ke dalam format yang berbeza menggunakan kaedah yang tersedia secara umum. Tujuan transformasi ini adalah untuk meningkatkan kebolehgunaan data terutamanya dalam sistem yang berbeza. Ia juga digunakan untuk mengurangkan ruang penyimpanan yang diperlukan untuk menyimpan data dan untuk memindahkan data ke seluruh saluran yang berbeza. Pengekodan adalah proses pengekodan terbalik, yang menukarkan maklumat yang dikodkan kembali ke format asal.
Apakah Pengekodan?
Mengubah data ke format yang lebih berguna untuk sistem yang berbeza, menggunakan kaedah yang tersedia secara umum dipanggil pengekodan. Data yang dikodkan boleh dengan mudah diterbalikkan. Kebanyakan masa, format yang ditukar adalah format standard yang digunakan secara meluas. Sebagai contoh, aksara ASCII (American Standard for Interchange Information) dikodkan menggunakan nombor. 'A' diwakili menggunakan nombor 65, 'B' dengan nombor 66, dan lain-lain. Nombor ini dirujuk sebagai 'kod'. Begitu juga, sistem pengekodan seperti DBCS, EBCDIC, Unicode, dan sebagainya juga digunakan untuk menyandikan aksara. Data pemampatan juga boleh dilihat sebagai proses pengekodan. Teknik pengekodan juga digunakan semasa mengangkut data. Sebagai contoh, sistem pengekodan Binary Decoded (BCD) menggunakan empat bit untuk mewakili nombor perpuluhan dan Manchester Phase Encoding (MPE) digunakan oleh Ethernet untuk menyandikan bit. Pengekodan istilah juga digunakan untuk penukaran analog ke digital.
Apa itu Decoding?
Pengekodan adalah proses pengekodan terbalik, yang menukar maklumat yang dikodkan kembali ke format asalnya. Data yang dikodkan boleh dengan mudah disahkod menggunakan kaedah standard. Contohnya, penyahkodan Binary Coded Decimal memerlukan beberapa pengiraan mudah dalam aritmetik asas-2. Penyahkodan nilai ASCII adalah proses mudah kerana terdapat pemetaan antara satu sama lain antara aksara dan nombor. Pengekodan istilah juga digunakan untuk penukaran digital ke analog. Dalam pengajuan komunikasi, penyahkodan adalah proses menukarkan mesej yang diterima ke dalam mesej yang ditulis menggunakan bahasa tertentu. Proses ini tidak lurus ke hadapan seperti skema penyahkodean yang disebut terdahulu, kerana mesej itu boleh diganggu kerana bunyi dalam saluran yang digunakan untuk komunikasi. Kaedah penyahkodan seperti penyahkod pemerhati Ideal, penyahkodan kemungkinan maksimum, penyahkodan jarak minimum, dan sebagainya digunakan untuk penyahkodan mesej yang dihantar melalui saluran bising.
Apakah perbezaan antara Encoding dan Decoding?
Pengekodan dan penyahkodan adalah dua proses bertentangan. Pengekodan dilakukan dengan intensi meningkatkan kebolehgunaan data dalam sistem yang berbeza dan untuk mengurangkan ruang yang diperlukan untuk penyimpanan, sementara penyahkodan menukarkan maklumat yang dikodkan kembali ke format asalnya. Pengekodan dilakukan menggunakan kaedah yang tersedia secara umum dan ia boleh dengan mudah dibalikkan (didodekan). Sebagai contoh, pengekodan ASCII hanya pemetaan antara aksara dan nombor. Jadi penyahkodan ini lurus ke hadapan. Tetapi penyahkodan mesej yang dihantar melalui saluran yang bising tidak akan lurus ke hadapan, kerana mesej itu boleh diganggu dengan bunyi bising. Dalam keadaan sedemikian penyahkodan melibatkan kaedah kompleks yang digunakan untuk menyaring kesan bunyi dalam mesej.