Perbezaan Antara EMR dan EHR

EMR vs EHR
Bagi mereka yang tidak tahu, EMR dan EHR adalah perisian yang direka untuk membantu persaudaraan perubatan dalam diagnosis yang lebih baik dan oleh itu rawatan yang lebih baik dan sasaran pesakit di seluruh negara. Adalah masuk akal untuk menyimpan rekod perubatan (membaca maklumat dan fakta berkaitan kesihatan) individu dalam bentuk elektronik di zaman komputer dan internet ini daripada berterusan dengan kertas dan carta yang dibuat dengan tangan. Inilah yang membantu perisian ini. Tetapi jelas ada perbezaan antara EMR dan EHR walaupun persepsi umum bahawa mereka sama. Marilah kita melihat lebih dekat.
EMR merujuk kepada Rekod Perubatan Elektronik sementara HER bermaksud Rekod Kesihatan Elektronik. Apabila seseorang mendengar kedua-dua istilah itu, nampaknya tidak ada perbezaan kecuali penggunaan kata-kata kesihatan untuk perubatan dan inilah yang membingungkan ramai. Kemudian terdapat penggunaan terminologi perubatan dalam definisi yang diberikan oleh Perikatan Nasional untuk Teknologi Maklumat Kesihatan (NAHIT) yang lebih jauh mengelirukan bahkan persaudaraan perubatan. Jadi, bukan definisi yang tepat seperti yang dicadangkan oleh NAHIT untuk EMR dan EHR, ia cukup untuk mengetahui bahawa manakala EMR adalah perisian yang menyimpan rekod elektronik mengenai maklumat kesihatan mengenai individu yang dikumpulkan dan digunakan oleh kakitangan satu kemudahan penjagaan kesihatan seperti hospital. Oleh itu EMR digunakan terutamanya oleh satu hospital atau rumah kejururawatan.
Sebaliknya, EHR adalah rekod elektronik fakta dan angka tentang kesihatan pesakit yang dicipta oleh pakar dari setiap kemudahan penjagaan kesihatan yang orang itu menerima rawatan, dan dengan itu lebih komprehensif kerana ia mempunyai input daripada pakar dari banyak hospital. Memandangkan terdapat pelbagai jenis doktor dan pakar yang terlibat dalam penyediaan EHR, sangat berguna bagi mana-mana doktor yang mana pesakit akan pergi ke masa depan, kerana dia boleh merujuk EHRnya dan dapat melihat pendapat dan cadangan daripada banyak pakar dan boleh lebih baik merancang kursus rawatannya.
Walau bagaimanapun, terdapat masalah privasi dan kecurian data dalam kes EHR yang perlu ditangani dengan memuaskan sebelum EHR dapat menjadi lebih popular dan akhirnya menggantikan EMR.