Perbezaan Antara Dorsal dan Ventral

Dorsal vs Ventral
Dalam anatomi, istilah arah sangat penting, terutamanya dalam memahami lokasi dan kedudukan organ dan sistem organ di dalam badan haiwan apa pun. Arah yang paling penting dan utama yang penting dalam memahami anatomi haiwan adalah anterior - posterior, kiri - kanan, dan dorsal - ventral. Arahan anterior, kiri, dan dorsal adalah bertentangan dengan arah belakang, kanan, dan arah ventral. Ia juga penting untuk menyatakan bahawa semua pasangan pendorong ini boleh membentuk garis yang berserenjang dengan satu sama lain.
Dorsal
Bahagian belakang adalah bahagian belakang haiwan. Sisi luar semut adalah bahagian belakangnya, yang ditutup dengan kutikula tebal. Carapace kepiting adalah bahagian punggung manakala lebah mempunyai sayap di bahagian punggung. Carapace kepiting, cangkerang kura-kura, belakang belakang manusia tidak menanggung pelengkap luar, sedangkan lebah dan serangga lain telah mengembangkan sambungan seperti sayap dari bahagian punggung mereka. Bahagian dorsal dipanggil sebagai Dorsum, iaitu kawasan di mana tulang belakang hadir dalam vertebrata. Walau bagaimanapun, istilah dorsal boleh digunakan untuk merujuk lokasi relatif organ atau sistem dalam badan binatang. Sebagai contoh, esofagus vertebrata adalah dorsal ke hati mereka. Di samping itu, garisan sisi ikan boleh didapati secara dorsal pada sirip dada.
Istilah dorsal juga digunakan sebagai kata sifat, terutamanya dalam ikan. Sirip paling atas ikan dikenali sebagai sirip dorsal. Walau bagaimanapun, ketua manusia tidak dianggap sebagai organ dorsal walaupun terletak pada kedudukan tertinggi badan. Oleh itu, jelas bahawa bahagian punggung haiwan yang berbeza berbeza dengan cara hidup. Selain itu, istilah ini digunakan dalam pemahaman botani, seperti sisi dorsal daun.
Ventral
Ventral adalah bahagian bawah organisme atau organ. Perut dan / atau perut selalunya terletak di bahagian perut organisma, dan banyak organ dan organ penting yang terdapat di rantau ini. Vertebrata mempunyai hati ventral, yang bermaksud istilah ini dapat digunakan untuk menggambarkan kedudukan relatif organ di dalam tubuh. Biasanya, kemaluan ditemui di sebelah ventral. Ikan yang berdekatan di bahagian bawah lajur air mempunyai mulut ventral. Landak laut juga mempunyai mulut ventral supaya mereka boleh mengikis alga di dasar laut.
Walau bagaimanapun, bahagian ventral lebih lembut dalam tekstur berbanding sisi punggung kerana bahagian ventral secara naluriah atau dilindungi secara fizikal oleh bahagian punggung. Bahagian ventral menimbulkan pelengkap luar pada kebanyakan haiwan; sekurang-kurangnya organ luaran diarahkan ke bahagian ventral. Dalam invertebrata, kord syaraf berjalan melalui bahagian ventral; Sebaliknya, vertebrata mempunyai saluran pencernaan ventral tetapi kord saraf dorsal.
Dorsal vs Ventral
• Dorsal adalah bahagian belakang manakala ventral adalah bertentangan dengan bahagian belakang.
• Apabila organ tertentu (A) adalah ventral kepada yang lain (B), organ-B terletak pada bahagian organ-A.
• Bahagian ventral menanggung lebih banyak organ luaran daripada sisi punggung biasanya.
• Biasanya, bahagian dorsal kuat semasa bahagian ventral lembut.