Perbezaan Antara Penyulingan dan Pengekstrakan

Perbezaan Utama - Distilasi vs Pengekstrakan

Walaupun penyulingan dan pengekstrakan adalah dua kaedah pemisahan fizikal yang paling biasa yang mempunyai kepentingan yang sama dalam industri untuk mendapatkan bahan kimia tulen untuk banyak aplikasi, terdapat perbezaan antara penyulingan dan pengekstrakan berdasarkan prosedur mereka. Perbezaan utama antara penyulingan dan pengekstrakan adalah penyulingan berikut pemanasan campuran cecair dan mengumpul wap cecair pada titik mendidih dan menghidupkan wap untuk mendapatkan bahan tulen sedangkan dalam pengekstrakan, pelarut yang sesuai digunakan untuk proses pemisahan .

Apakah Penyulingan?

Penyulingan adalah salah satu kaedah tertua, tetapi masih sering digunakan untuk pemisahan campuran cecair, berdasarkan perbezaan dalam titik didih mereka. Ia termasuk pemanasan campuran cecair secara beransur-ansur untuk mencapai titik mendidih cecair dalam campuran, untuk mendapatkan wap mereka pada titik mendidih yang berbeza dan diikuti dengan memeluwap wap untuk mendapatkan bahan tulen dalam bentuk cecair.
Perbezaan Antara Penyulingan dan Pengekstrakan

Apa itu Pengekstrakan?

Proses pengekstrakan melibatkan penarikan agen aktif atau bahan buangan daripada campuran pepejal atau cecair, dengan menggunakan pelarut yang sesuai. Pelarut bukanlah larut sepenuhnya atau sebahagiannya dengan pepejal atau cecair, tetapi ia boleh larut dengan agen aktif. Pemindahan agen aktif dari campuran pepejal atau cecair kepada pelarut dengan sentuhan intensif dengan pepejal atau cecair. Fasa bercampur dalam pelarut dipisahkan oleh kaedah pemisahan graviti atau graviti.

Apakah perbezaan antara Penyulingan dan Pengekstrakan?

Kaedah Penyulingan dan Pengekstrakan

Kaedah penyulingan

Pertimbangkan campuran cecair dengan empat cecair, A, B, C dan D.
Titik didih: Bpliquid A (TA)> Bpliquid B (TB)> Bpliquid C (TC)> Bpliquid D (TD)
(Sebatian paling tidak menentu) (Sebatian paling tidak menentu)
Suhu campuran = Tm
Perbezaan Antara penyulingan dan penyulingan diagram rajah
Apabila pemanasan campuran cecair, cecair yang paling mudah berubah (D) meninggalkan campuran terlebih dahulu, apabila suhu campuran adalah sama dengan titik didih (Tm = TD) manakala cecair lain kekal dalam campuran. Wap cair D dikumpul dan dipeluwap untuk mendapatkan cecair tulen D.
Apabila cecair dipanaskan lebih jauh, cecair-cecair lain juga dididihkan pada titik didih mereka. Apabila proses penyulingan berterusan, suhu campuran meningkat.

Kaedah Pengekstrakan

Pertimbangkan bahan aktif A adalah dalam cecair B dan mereka benar-benar larut. Pelarut C digunakan untuk memisahkan A dari B. Cecair B dan cecair C tidak boleh dilarutkan.
Perbezaan antara rajah Penyulingan dan Pengekstrakan-Pengekstrakan
1: Bahan A dibubarkan dalam cecair A
2: Selepas menambah pelarut C, beberapa molekul dalam cecair A pergi ke pelarut C
3: Apabila masa berlalu lebih banyak molekul pergi ke pelarut C. (Kelarutan A dalam pelarut lebih besar daripada yang dalam cecair A)
4: Pelarut C dipisahkan dari cecair A kerana ia tidak boleh dilupuskan. Kaedah lain digunakan untuk mengasingkan A dari pelarut.
Pengekstrakan berganda dilakukan untuk memisahkan sepenuhnya A dari pelarut B. Suhu adalah tetap dalam proses ini.

Jenis Penyulingan dan Pengekstrakan

Penyulingan: Kaedah penyulingan yang paling biasa digunakan ialah "penyulingan mudah" dan "penyulingan fraksional." Penyulingan mudah digunakan apabila cecair dipisahkan mempunyai titik didih yang berbeza. Penyulingan pecahan digunakan apabila kedua-dua cecair dipisahkan mempunyai hampir titik didih yang sama.
Pengekstrakan: Jenis pengekstrakan yang paling umum adalah "pepejal - pengekstrakan cair" dan "cecair - pengekstrakan cair." Pengekstrakan cecair - pepejal melibatkan pemisahan bahan daripada pepejal menggunakan pelarut. Cecair - pengekstrakan cair melibatkan mengasingkan bahan daripada cecair menggunakan pelarut.

Aplikasi Penyulingan dan Pengekstrakan

Penyulingan: Kaedah pemisahan ini digunakan dalam penyulingan pecahan pengeluaran minyak mentah, industri kimia dan petroleum. Contohnya, untuk memisahkan benzena dari toluena, etanol atau metanol daripada asid air dan asetik daripada aseton.
Pengekstrakan: Ia digunakan untuk mengasingkan sebatian organik seperti fenol, anilin dan sebatian aromatik nitril dari air. Ia juga berguna untuk mengekstrak minyak pati, farmaseutikal, perisa, wangian dan produk makanan.