Perbezaan Antara Wang Hitam dan Wang Putih

Black Money vs White Money
Kemarahan dan kemarahan yang dijana oleh rasuah yang meluas dan amalan menyalahi undang-undang yang memalsukan wang di bank Swiss berada di puncaknya di India pada masa ini. Terdapat banyak kes rasuah yang tinggi seperti penipuan 2G, dan ahli politik, malah menteri telah dihantar ke penjara dengan penyiasatan dalam dakwaan penyelewengan untuk keuntungan yang mendedahkan wang hitam yang bertukar tangan antara sektor korporat dan ahli politik. Wang hitam ini sering disimpan di bank Switzerland dan tidak pernah melihat cahaya hari itu. Inilah wang yang telah dibuat dengan cara yang tidak adil dan tidak ada cukai yang telah dibayar. Terdapat banyak lagi perbezaan antara wang hitam dan wang putih yang akan dibincangkan dalam artikel ini untuk membolehkan pembaca dapat mengatasi isu mendidih ini.
Acara baru-baru ini seperti protes oleh aktivis sosial yang terkenal dan Gandhian Anna Hazare dan guru Yoga Baba Ramdev telah memberi kelegaan kepada ketidakpuasan dan kecenderungan popular orang awam tentang wang yang secara haram diperoleh oleh ahli perniagaan dan rasuah yang diambil oleh para menteri. Kebanyakan wang haram ini didepositkan ke bank-bank di luar negara, terutamanya bank-bank Swiss di mana peraturannya adalah seperti yang tidak perlu mengesahkan kesahihan wang yang didepositkan. Switzerland telah menjadi surga yang selamat bagi orang yang telah memperoleh wang hitam kerana mereka merasa selamat untuk menabung wang mereka di bank-bank Swiss. Sudah jelas bahawa pendapatan yang diperoleh secara haram tidak boleh disimpan secara terbuka di India kerana dianggap sebagai wang hitam dan seseorang harus menghadapi peruntukan cukai pendapatan dan membayar penalti atau bahkan perlu menjalani hukuman penjara yang itulah sebabnya orang menyimpan wang hitam di bank Swiss .
Wang putih adalah pendapatan yang dibangkitkan selepas membayar cukai mengikut peruntukan dan boleh secara terbuka dalam akaun banknya dan juga membelanjakannya mengikut cara yang dia mahukan. Sebaliknya, sogokan, rasuah, wang yang diperoleh melalui rasuah, dan wang yang telah disimpan dengan cara yang tidak adil dipanggil wang hitam. Oleh kerana cukai pendapatan dan jualan belum dibayar atas wang tersebut, wang ini perlu disimpan di bawah tanah. Ahli politik dan birokrat yang rasuah telah memperoleh wang hitam semenjak kemerdekaan dan malady telah meresapi semua bahagian masyarakat; begitu banyak sehingga ia menjadikan India salah satu negara yang paling korup di dunia. Terdapat bantahan besar bukan sahaja di kalangan inteligensia tetapi juga mereka yang ditindas dan dibuat untuk membayar suap untuk mendapatkan kerja mereka dilakukan oleh pegawai kerajaan. Kemarahan awam ini tercermin dalam protes yang diketuai oleh Anna Hazare dan Baba Ramdev. Mengetahui nadi masyarakat, kerajaan telah membongkok sedikit dan terlibat dalam penggubalan Rang Undang-Undang Lokpal bersama ahli-ahli masyarakat sivil untuk mencipta sebuah ombudsman yang dianggap sebagai penyembuh kanser yang disebut rasuah di negara ini.
Apakah perbezaan antara Black Money dan White Money?
Kembali kepada perbezaan dalam wang putih dan hitam, satu perbezaan besar adalah bahawa wang hitam tidak disebarkan dan kekal dalam milik orang yang memperolehnya dan dengan itu membahayakan ekonomi kerana ia tidak dilaburkan semula untuk tujuan produktif. Terdapat anggaran bahawa jumlah wang hitam di India mungkin untuk lagu ekonomi yang lebih besar daripada ekonomi wang putih di India. Terdapat cadangan bahawa pemegang wang hitam diberi peluang untuk mengisytiharkan aset mereka supaya mereka boleh dikenakan cukai dan wang digunakan untuk memperbaiki bahagian masyarakat yang lemah. Walau bagaimanapun, terdapat banyak orang yang menentang pandangan kerana mereka merasakan bahawa mengesahkan wang hitam adalah sama untuk mengampuni pengampunan kepada pemegang wang hitam. Mereka merasakan bahawa orang-orang seperti itu harus dihukum dan harta mereka diisytiharkan wang kerajaan supaya pencegahan dibuat dan orang-orang di masa akan datang mungkin tidak tergoda untuk mengumpul wang hitam tanpa ketakutan.