Perbezaan Antara Gembala Australia dan Collie Sempadan

Gembala Australia vs Collie Sempadan
Gembala Australia dan Collie Sempadan bukan sahaja membiak anjing, tetapi juga haiwan kesayangan. Terdapat beberapa persamaan yang berkaitan dengan pekerjaan yang diberikan mereka seperti penggembalaan domba dan menjadi haiwan peliharaan yang dicintai kepada pemiliknya. Walau bagaimanapun, perbezaan yang dipamerkan akan menjadi suatu kepentingan yang baik untuk difahami, seperti yang dibincangkan dalam artikel ini.
Gembala Australia
Gembala Australia adalah baka anjing penggembala, dijuluki sebagai Aussie dan Little Blue Dog, yang berasal dari Amerika Syarikat. Mereka adalah anjing bersaiz sederhana; seorang lelaki dewasa mempunyai berat sekitar 23 hingga 29 kilogram, dan ketinggiannya boleh mencapai kira-kira 51 hingga 58 sentimeter. Pewarna kot mereka biasanya hitam, merah, merle biru, dan merle merah. Mereka mempunyai bulu halus bulu dengan rambut. Terdapat tanda warna hitam, merah, atau tembaga pada muka dan kaki. Terdapat variasi warna mata dalam gembala Australia, dan kadang-kadang mata seekor anjing tunggal boleh menjadi dua warna, sebuah fenomena yang dikenali sebagai heterochromia. Telinga mereka bersaiz sederhana dan biasanya diarahkan ke bawah. Mereka dilahirkan dengan ekor bobbed, panjang, atau separuh bulu. Gembala Australia memerlukan perhatian khusus dan senaman yang baik, dan mereka sangat menikmati karya mereka. Tempoh jangka hayat mereka adalah sekitar 11 hingga 13 tahun.
Collie sempadan
Collie sempadan berasal dari England dan Scotland, dan mereka adalah anjing penggembala yang sangat baik dengan kecerdasan yang hebat. Mereka adalah anjing bersaiz sederhana dengan mantel bulu sederhana. Laki-laki dewasa mengukur sekitar 46 hingga 58 sentimeter ketinggian di layu, dan mempunyai berat badan purata sekitar 23 kilogram. Koloni sempadan datang dalam banyak warna, meskipun hitam dan putih adalah warna yang paling umum. Mereka mempunyai mata yang cantik dengan warna-warna yang berbeza yang berbeza dari coklat ke kuning atau merah, dan kadang-kadang, heterochromia terdapat dalam perbatasan Sempadan. Bentuk telinga juga berbeza di kalangan individu, kerana beberapa anjing telah mendirikan telinga dan ada yang meleleh telinga. Mereka mempunyai ekor lebat panjang yang mengarahkan ke bawah. Anjing-anjing ini mempunyai moncong bersaiz sederhana, dan purata otot untuk saiz badan dan panjang. Biasanya, perbatasan Sempadan memerlukan latihan harian yang baik dan rangsangan mental yang memuaskan. Mereka adalah pelari yang baik dan boleh menjalankan lebih daripada 80 kilometer sehari. Jangka hayat purata mereka adalah kira-kira 12 tahun, dan mereka adalah kambing biri-biri kerja praktikal yang pertama, dan selepas itu, ia menjadi haiwan rumah setia dan penyayang.