Perbezaan Antara Hujan Asid dan Hujan Normal

Perbezaan utama antara hujan asid dan hujan biasa adalah bahawa hujan asid mengandungi sejumlah besar sulfur dioksida dan gas nitrogen oksida yang dibubarkan di dalamnya daripada hujan biasa.
Air, yang terdapat di lautan, tasik, dan takungan lain di permukaan bumi, menyejat di siang hari. Pokok dan organisma lain juga memberi banyak air. Air yang diuapkan di atmosfera, dan mereka agregat dan membentuk awan. Oleh kerana arus udara, awan boleh bergerak ke lokasi lebih jauh dari tempat mereka terbentuk. Wap air di awan boleh kembali ke permukaan bumi dalam bentuk hujan. Dan, inilah yang kita sebut kitaran air.

KANDUNGAN

1. Gambaran Keseluruhan dan Perbezaan Utama 2. Apakah Hujan Asam 3. Apakah Hujan Normal 4. Side by Side Perbandingan - Hujan Asid vs Hujan Normal dalam Borang Tabular 5. Ringkasan

Apakah Acid Rain?

Air adalah pelarut sejagat. Apabila hujan, air hujan cenderung untuk membubarkan bahan, yang tersebar di atmosfera. Kini atmosfer bumi telah sangat tercemar akibat aktiviti manusia. Apabila ada sulfur dioksida dan gas nitrogen oksida di atmosfera, mereka dapat dengan mudah larut dalam air hujan dan turun sebagai asid sulfurik dan asid nitrik. Kemudian pH air hujan menjadi kurang dari 7, dan kita mengatakan bahawa ia berasid.
Sepanjang beberapa dekad yang lalu, keasidan hujan telah meningkat dengan ketara berikutan aktiviti manusia. Sebagai contoh, SO2 terbentuk semasa pembakaran bahan api fosil, dan dalam proses industri, bentuk H2S dan S. Nitrogen oksida juga terbentuk daripada pembakaran bahan api fosil dan loji janakuasa.
Selain aktiviti manusia, terdapat proses semulajadi di mana bentuk gas ini. Contohnya, bentuk SO2 dari gunung berapi, dan bentuk NO2 dari bakteria tanah, kebakaran semula jadi, dan lain-lain. Hujan asid berbahaya kepada organisma, tumbuhan, dan organisma akuatik. Selain itu, ia merangsang hakisan infrastruktur logam dan patung-patung batu lain.

Apakah Hujan Normal?

Hujan adalah bentuk utama di mana air yang menguap dari permukaan bumi akan kembali ke bumi. Kami memanggilnya curah hujan curah. Atmosfera mengandungi wap air, dan apabila mereka tepu di tempat tertentu, mereka membentuk awan. Tenggelam udara lebih mudah apabila ia sejuk daripada ketika panas. Contohnya, wap air menyejukkan apabila ia bersentuhan dengan permukaan yang lebih sejuk.
Untuk hujan, wap air, yang dalam bentuk titisan kecil, perlu menggabungkan dan membentuk titisan air yang lebih besar. Kami panggil proses ini sebagai penggabungan. Coalescence berlaku apabila tetesan air bertabrakan dengan satu sama lain, dan apabila penurunannya cukup berat, ia jatuh. Corak hujan berbeza mengikut perbezaan geografi. Di sana, padang pasir mendapatkan hujan minimum sepanjang tahun, sedangkan hutan hujan mendapat hujan yang sangat tinggi. Juga, pelbagai faktor lain seperti angin, radiasi matahari, aktiviti manusia, dan lain-lain mempengaruhi pola hujan. Hujan sangat penting untuk pertanian. Terdahulu, orang benar-benar bergantung kepada air hujan untuk pertanian mereka. Hari ini juga kebanyakan pertanian bergantung kepada air hujan.

Apakah Perbezaan Antara Hujan Asid dan Hujan Normal?

Hujan adalah cara air di atmosfera datang ke tanah. Hujan sangat penting untuk kehidupan seharian kita hari ini. Hujan asid merupakan bentuk hujan yang berbahaya. Perbezaan utama antara hujan asid dan hujan biasa ialah hujan asid mengandungi sejumlah besar sulfur dioksida dan gas nitrogen oksida yang dibubarkan di dalamnya daripada hujan biasa.
Biasanya, atmosfera mengandungi gas berasid dari proses semulajadi. Oleh itu, mereka dibubarkan dalam air hujan, dan oleh itu, pH itu sedikit berasid dan hanya di bawah pH 7. Tetapi, pH hujan asid jauh lebih rendah daripada nilai ini, yang boleh turun ke pH 2-3 pada masa-masa. Oleh itu, tahap keasidan menyumbang kepada perbezaan lain antara hujan asid dan hujan biasa. Selain itu, hujan asid berbahaya kepada organisma, dan infrastruktur manakala hujan biasa tidak.
Perbezaan Antara Hujan Asid dan Hujan Normal dalam Borang Tabular

Ringkasan - Hujan Asid vs Hujan Normal

Hujan adalah peristiwa penting yang berlaku di alam sekitar, dan kami mendapat banyak kegunaannya. Walau bagaimanapun, jika hujan mempunyai komponen berbahaya yang dibubarkan di dalamnya, kita tidak boleh menggunakan untuk tujuan yang dikehendaki. Hujan asid adalah satu bentuk hujan. Perbezaan utama antara hujan asid dan hujan biasa adalah bahawa hujan asid mengandungi sejumlah besar sulfur dioksida dan gas nitrogen oksida yang dibubarkan di dalamnya daripada hujan biasa.

Rujukan:

1. Bradford, Alina. "Hujan Asam: Punca, Kesan dan Penyelesaian." LiveScience, Pembelian, 14 Julai 2018. Boleh didapati di sini

Image Courtesy:

1. "Hutan hujan asid1" oleh Lovecz - Kerja sendiri, (Domain Awam) melalui Wikimedia Commons 2. "Hujan di ladang bijirin kampung musim hujan Osula" Oleh Aleksander Kaasik - Kerja sendiri, (CC BY-SA 4.0)